Su arıtma cihazları tehlike saçıyor

SU Arıtma Cihazı Alırken Bir Daha Düşünün


Havaların yavaş yavaş ısınması ile beraber su arıtma cihazı satan firmaların tüketicileri kandırarak, millete sağlıklı su içireceklerini iddaa ederek sattıkları su arıtma cihazlarının tehlike saçtığı ortaya çıktı. Tüketicilerin doğal mineralli kaynak sularını tercih etmeleri öneriliyor. Arıtma cihazlarının sunduğu su denen şey hem su değil hemde sağlıklı değil.

Ev ve işyerinizde su arıtma cihazı kullanıyor iseniz yada bir arıtma cihazı almaya niyetlendi iseniz bir kere daha düşünün ve bu haberi dikkatli okuyunuz. Zira su arıtma cihazları size ne su sunuyor nede sağlık sunuyor, tehlike saçıyor. Su arıtma cihazlarından elde edilen suyun içilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, doğru içme suyunun doğal mineralli su olduğunu söylüyor.

Su arıtma cihazları, zaman zaman gündeme geliyor ve toplumun önüne bir çözüm gibi sunuluyor. Oysa ev ve işyerlerinde kullanılan su arıtma cihazlarının birçok hastalığa davetiye çıkardığı ortaya çıktı.

Çoğu sağlıklı olmayan bu su arıtma cihazlarının, suda bulunan ve insan vücudu için gerekli olan mineralleri yok etmekten başka bir görev yapmadığı belirtildi. Bu cihazların farklı amaçlarla kullanılabileceğini belirten uzmanlar, ancak kesinlikle içme suyu için kullanılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Büyük şehirlerde yoğun olarak kullanılan içme suyu arıtma cihazlarının, suyun bütün özelliklerini yok ettiği belirlendi. Bu önemli uyarı, Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ahmet Soysal'dan geldi. Doğadan çıkan kaynak suyunda vücudumuzun birçok hayati fonksiyonu için gerekli olan magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor, bakır, çinko ve demir, gibi minerallerin bulunduğunu söyledi. Su arıtma cihazları vücut için yararlı tüm bu mineralleri süzerek yok ettiğini belirten Soysal, "Bu şekilde içilen suyun vücuda hiçbir yararı olmuyor. Vücuda hamallık yaptırılıyor" dedi.

Ahmet Soysal, bu tip arıtma cihazlarının sadece ticari pazarlama ürünü olduğunu, satan veya pazarlayan kişileri zengin etmekten öteye bir anlam taşımadığını ifade öne sürdü.

Arıtma cihazlarının bakımının yapılmasının ve içindeki belli parçalarının kullanıma göre belli aralıklarla değiştirilmesinin zaruri olduğunu hatırlatan Soysal, Bu cihazların belli aralıklarla sökülüp bakımı yapılması ve içindeki kimyasalların yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Soysal sözlerine şöyle devam etti:

"Bu cihazların kimyasal arıtma yapanları, biyolojik kirlenmeye ve mikroorganizmalar üretmeye yol açıyor. Bu da özellikle enfeksiyon hastalıklarına neden oluyor. Doğal olarak su mikrobiyolojik açıdan tehlikeli bir hal alıyor."